Praktijk Ilonka


Heino

Natuurgeneeskundige therapie en de 5 principes

Als natuurgeneeskundig therapeut werk ik holistisch, dat betekent allesomvattend, één geheel. De natuurgeneeskunde gaat uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam, dat ieder mens heeft. Klachten, ontstaan door overbelasting, stress of een trauma (verwonding) blokkeren dit. Door de natuurgeneeskundige behandelingen, kan dit zelfherstellend vermogen weer geactiveerd worden en de weerbaarheid versterkt. Ik werk vanuit de vijf natuurgerichte principes, energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en psyche om dit zelfherstellend vermogen weer te activeren.

Veel klachten zoals rug en nekklachten, bijvoorbeeld na een hernia of whiplash, carpaal tunnelsyndroom, heup en schouderklachten en ook hielspoor, ontstaan door overbelasting, een trauma(ongeluk) of stress. Deze klachten kunnen worden verlicht en uiteindelijk worden opgelost.

Verschillende zorgverzekeraars vergoeden vanuit de aanvullende verzekering, een deel van het natuurgeneeskundig consult, informeer hierover bij uw zorgverzekeraar. De natuurgeneeskundige behandeling valt onder alternatieve therapie.

Hier de link naar de website van mij beroepsvereniging BATC, met betrekking tot de vergoedingen    https://www.batc.nl/verzekeraars-2019.pdf


De vijf natuurgeneeskunde principes

1. Energie
Alles in en om ons heen bestaat uit energie. De meest herkenbare is wel de energie die we in ons lichaam hebben. Als we ons goed voelen dan hebben we energie om leuke dingen te doen en voelen we ons vol met energie. Naast deze herkenbare vorm van energie hebben we ook fijnstoffelijke energie, deze is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Bijvoorbeeld de sfeer die je in een ruimte kunt voelen als er net ruzie geweest, dan voelt de sfeer niet zo prettig aan. Indien een blokkade de energiestroom afsluit, dan kunnen er emotionele en fysieke klachten ontstaan en is het belangrijk om de geblokkeerde energie weer in beweging te brengen.

2. Prikkeloverdracht
Het zenuwstelsel is wordt ook wel het communicatienetwerk van het lichaam genoemd. Via de hersenen wordt er namelijk prikkels doorgegeven aan de rest van het lichaam en ook weer terug naar de hersenen. Bijvoorbeeld de prikkels die de spieren aansturen en het voelen van hitte of kou door de sensoren in de huid. Als deze prikkeloverdracht goed functioneert, worden de signalen aan alle delen van het lichaam duidelijk doorgegeven. Zonder een goede prikkeloverdracht kunnen functies van het lichaam stagneren en niet goed meer functioneren. Met een behandeling wordt het zenuwstelsel tot rust gebracht of juist geactiveerd.

3. Drainage
In deze hectische maatschappij worden ons lichaam en geest regelmatig overbelast. Overbelasting van bijvoorbeeld de spieren, waar veel bloedvaten doorheen lopen, door veel sporten, een constant herhalende beweging en ook stress. Daardoor kun je spierpijn krijgen, die wordt veroorzaakt door melkzuur, wat een vorm is van opgehoopte afvalstoffen. Om deze overbelasting te verhelpen is er een behandeling nodig. Indien de gifstoffen niet kunnen worden afgevoerd, kan dit invloed hebben op het functioneren van het lichaam en het herstelproces.

4. Voeding
Een goede voeding is nodig om het lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen om optimaal te kunnen functioneren. Als het lichaam te weinig of niet voldoende gezonde voeding krijgt, kan dat leiden tot ziekte. Deze niet voldoende gezonde voeding kan bestaan uit simpelweg ongezonde voeding, maar ook uit te weinig, te veel of een verkeerde verhouding van gezonde voeding. Dit heeft invloed op het functioneren van ons menselijk lichaam. 

5. Psyche
Ook het hoofd heeft invloed op ons lijf. Je hebt te maken met meningen, uitdagingen, veranderingen en spanningen, van jezelf en van je omgeving. Dit kan spanning opleveren en dat heeft dan weer invloed op je lijf en kan daardoor klachten veroorzaken. Dus ook de gedachten die je hebt zijn van invloed op je gezondheid. Door een behandeling kunnen de gevoelens beter en makkelijker hanteerbaar worden en wordt het herstelproces in werking gezet.

In de natuurgeneeskunde gaan we uit van de holistische visie, dat betekent allesomvattend:        Energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en de psyche, deze komen allemaal samen in een natuurgeneeskundig consult. De som van de vijf natuurgerichte principes leidt tot een beter leven.

Alle behandelingen kosten 70, - euro per uur